Du bør læse denne artikel inden du køber en hvalp. Artiklen indeholder information og gode råd til de, der overvejer at købe islandsk fårehundehvalp - Hvilken opdrætter skal man vælge? - Hvorfor stambog? - Anbefalet litteratur m.v.
Beslutningen om at få en hvalp er truffet – en trofast følgesvend og et nyt familiemedlem i mange år frem, og derfor også en beslutning, der fortjener gode overvejelser. Spørgsmålene hober sig op - hvilken race passer til ens livsstil? Hvor er det bedst at købe hvalpen? Hvad skal vi være opmærksomme på hos opdrætter? Skal det helst være en hanhund eller en tæve? Osv., osv.
Skal det være en islandsk fårehund?
Den islandske fårehund er en stærk race, og hunden bliver let 15 år gammel, så ikke mindst derfor er der al mulig god grund til at vælge racen med omhu. Den islandske fårehund er et trofast og kærligt familiemedlem i mange år, hvad enten det drejer sig om storfamilien, den enlige forsøger eller det aktive pensionistpar. Forudsætningen for at have succes med denne race er lyst og tid til samvær med sin hund, at have en aktiv tilværelse og fysiske rammer, der muliggør daglig aktivitet og socialisering for hunden. Den islandske fårehund er en hengiven og intelligent brugshund, og derfor kræver den passende aktivitet og en opdragelse, der på en gang er kærlig og konsekvent.
Familien som hundens ”flok”
Den islandske fårehund er et udpræget flokdyr, hvor flokken udgøres af familien og eventuelle artsfæller. Hunden egner sig derfor ikke til at være alene hjemme i mange timer hver dag. Det afhænger af den enkelte hunds temperament, hvor længe man kan være væk fra den, men man må være indstillet på at træne sin hvalp til alene-hjemmesituationen med tålmodighed.
Når du anskaffer dig en islandsk fårehund, må du også være indstillet på, at det er en gøende race. Det er en naturlig egenskab for en vagt-og hyrdehund. Det er ikke realistisk at tro, at du kan få en ’lydløs’ islandsk fårehund, men du kan lære den at gø i naturlige situationer, og den kan sagtens lære gode vaner med hensyn til at gø. Det kræver tid sammen med sin hund og en målrettet indsats fra det øjeblik, du får den lille hvalp ind ad døren.
Du kan læse mere om den islandske fårehunds egenskaber og temperament i artiklen ”Om Racen” her på siden.
En gevinst for både opdrætter og hvalpekøber
Mange har fejlagtigt den opfattelse, at DKK-stambogen kun er vigtig for udstillingshunde og/eller for avlshunde, men faktisk er stambogsføringen af islandske fårehunde i Dansk Kennel Klub vort unikke redskab til at sikre genetisk variation i racen, samt at vi som opdrættere kan følge udviklingen af vores opdræt. Islandsk fårehund er en genetisk lille race, og stambogsføringen hjælper os netop til at styrke sundheden og fastholde hundens racetypiske udseende og gode mentalitet. En gevinst for både opdrætter og hvalpekøber.
Hvilken opdrætter skal jeg vælge?
Opdrættere i Islandsk Fårehundeklub har tradition for, at vore hunde lever sammen med os, således at vore islandske avlshunde i dagligdagen primært fungerer som gode brugs– og familiehunde. I Islandsk Fårehundeklub har vi både erfarne og nyere opdrættere med kennelmærke, og vi har privatpersoner, som laver et enkelt kuld hvalpe med deres hund.
I Opdrættervejviseren på Islandsk Fårehundeklubs hjemmeside kan man finde kontaktoplysninger til opdrættere i Islandsk Fårehundeklub, som har opdrætteruddannelse og kennelmærke.
På Hvalpelisten på vores hjemmeside kan man altid følge aktuelle parringer og hvalpekuld. Se mere under menupunktet ’Opdræt’ her på siden.
Hvad skal jeg forvente af opdrætter? – 10 gode råd
Du skal føle tillid til opdrætteren og have et godt indtryk af hvalpenes forældre og omgivelser. Hils på hvalpenes mor og vurdér hendes temperament – det præger hvalpene. Ofte kender du ikke faderen til kuldet, men spørg til ham eller undersøg mere om ham.
Det er en god ide at besøge mere end én opdrætter, så du får et sammenligningsgrundlag.
Hvalpene skal være sunde og raske at se på. De skal i udhvilet tilstand være livlige og legesyge, nysgerrige og energiske. De skal være tillidsfulde overfor mennesker og finde sig i at blive løftet op.
I de første 8 uger skal hvalpene hver dag i nær fysisk kontakt med mennesker og gradvist vænnes til verden omkring dem. Når hvalpen er klar til at flytte hjemmefra, skal den have oplevet fremmede børn og voksne, andre hunde og evt. andre dyr, fx katte. Hvalpen må også gerne have prøvet at gå i snor, køre i bil, være alene i kortere tid samt være renlighedstrænet.
Du skal have en fodervejledning og lidt hvalpefoder med, når du henter hvalpen og god vejledning til negleklipning, pelspleje m.v.
Du skal have god vejledning til de første dage i det nye hjem og den videre opdragelse af jeres nye hvalp. Henvisninger til egnede hvalpemotivationshold m.v.
Hvalpen skal have gennemgået et sundhedscheck hos dyrlæge, vaccination, ormekur og EU-hvalpepas, inden den forlader opdrætteren.
Hvalpen er mikrochippet, ejerskiftet og tilmeldt Dansk Hunderegister.
Hvalpen har en Dansk Kennel Klub stambog (DKK).
Der skal udarbejdes og underskrives en købsaftale.
Hvad forventer opdrætteren af dig?
For opdrætteren er det vigtigt at få beskrevet og vurderet sit opdræt, da det er vigtige redskaber for den fremtidige avl.
De fleste opdrættere henstiller derfor til hvalpekøberne, at de lader hunden udstille, HD-fotografere og Unghundementalbeskrive (MBU). Du kan læse mere om disse sundhedsaktiviteter under ’Opdræt’ og ’Aktiviteter’ her på siden.
Nogle opdrættere betinger sig, at du kontakter dem, hvis du vil skille dig af med hunden, samt at du følger rådgivning fra opdrætter, hvis du ønsker at bruge hunden i den videre avl. Sørg for at disse aftaler er nedskrevet på forhånd, inden handlen afsluttes.
At vælge den rigtige hvalp
At lade hvalpen selv ”vælge” sin kommende familie, er en gammel skrøne. Derimod har opdrætteren ofte stor erfaring i at aflæse den enkelte hvalps adfærd og dermed matche den rigtige hvalp til den rigtige familie. Mange opdrættere vælger at lade hvalpene teste i 7 ugers alderen vha. en hvalpetest, som er en beskrivelse af hvalpens medfødte adfærd og reaktionsmønster i forskellige situationer.
Tæve eller hanhund?
Skal det så være en tævehvalp eller en hanhvalp? Der findes mange skrøner om det ene køn kontra det andet og nogle er mere rigtige end andre. Islandske hanner strejfer almindeligvis ikke, da deres flokinstinkt er stærkt. De er venlige og kærlige og ofte med en god grounding i familien, men har som alle andre hanhunde brug for, at ejeren fra start etablerer et godt lederskab. Tæver går ofte for at være lettere at opdrage, men det er en skrøne. Islandske fårehunde er alt i alt lette at opdrage, hvis man tager sig tid til samværet med dem, og det gælder uanset kønnet.
29. september 2024 Vi går en tur i Davinde, søndag d.29 september kl.10.00 Vi mødes ved Udlodsgyden- koordinater fra Google Maps: 55°19´43.0"N 10°32´34.6"E Turen er ca. 5 km Viky Skouby er guide på turen og kommer også med chokolade, husk selv drikkelse både til to og fire benet. Tilmelding: her i begivenheden, MSN eller telefonisk til 31238037 (Annette) / 22805016 (Hanne). HUSK lange bukser og praktisk fodtøj da en del af turen er på trampestier. Ved pludselig indskydelse møder du/I bare op på det angivne sted og tidspunkt. OBS: jf. reglement i klubregi er det ikke tilladt med løse hunde på gåturen - hvalpe undtaget. Dette skal dog afstemmes efter deltagere og gåturens karakter.
Vi går med Islandsk Fårehundeklub i Fyn fast ca. én gang om måneden. Vi tager udgangspunkt i deltagernes ønsker og håber mange vil vise os en tur i deres område. Har du forslag eller ønsker til en rute/tur/aktivitet, så kontakt regionskontakterne: Hanne Romann eller Annette Brofelde Alle er velkomne på ture og aktiviteter
5. oktober 2024 Vi går en tur i Jernalderlandsbyen i Odense, 5 oktober kl 9.45 Vi mødes ved på Jernalderlandsbyens p-plads (hvis der er mange må der parkeres langs vejen) Store Klaus 40 5270 Odense N Turen er ca. 3 til 4 km Christian Bilde Dannevang er guide på turen Tilmelding: her i begivenheden, MSN eller telefonisk til 31238037 (Annette) / 22805016 (Hanne). Ved pludselig indskydelse møder du/I bare op på det angivne sted og tidspunkt. Husk drikkelse til både to og firbenede. OBS: jf. reglement i klubregi er det ikke tilladt med løse hunde på gåturen - hvalpe undtaget. Dette skal dog afstemmes efter deltagere og gåturens karakter.
Vi går med Islandsk Fårehundeklub i Fyn fast ca. én gang om måneden. Vi tager udgangspunkt i deltagernes ønsker og håber mange vil vise os en tur i deres område. Har du forslag eller ønsker til en rute/tur/aktivitet, så kontakt regionskontakterne: Hanne Romann eller Annette Brofelde Alle er velkomne på ture og aktiviteter