Hyrdearbejde med den islandske fårehund får alle de bedste ting frem i hunden. Hunden får en tilfredsstillelse ved hyrdearbejdet, som vi ikke kan give den på anden måde og det smitter at se dens glæde ved hyrdearbejdet. Det styrker og udvikler hunden, og understøtter det daglige arbejde og samvær med den.
Den islandske fårehund som hyrdehund
Den islandske fårehund har igennem århundreder været den islandske bondes trofaste hjælper og følgesvend. Den har været brugt til at finde og samle får, når de skulle drives hjem fra sommergræsgangene og den har passet på lammene, så rovfuglene ikke tog dem, holdt høns og andre husdyr ude af køkkenhaven og glad gøende fortalt, at gæster var på vej. Også hyrdning af heste står på listen over den islandske fårehunds færdigheder.
Alt i alt en trofast lille, stærk hund og en uvurderlig hjælper på gården i arbejdet året rundt.
Kendetegnet ved den islandske fårehund er, at den bruger sin gøen til at flytte får og heste og at den gerne arbejder tæt på dyrene. Dette er i direkte modsætning til den nok mest kendte hyrdehund, border collien, som gennem sin intense stirren med øjnene dirigerer fårene efter hyrdens anvisninger.
Hvorfor hyrdearbejdsbeskrivelse?
Ved at så mange som muligt får beskrevet deres hunde, får vi et mere specifikt billede af, hvor meget instinkt der er tilbage i vores hunde i dag.
Begrundelsen for, at vi anbefaler alle at deltage i en hyrdearbejdsbeskrivelse, er, at vi gerne vil sikre os, at den islandske fårehund stadig er den dygtige hyrde- og gårdhund, som den oprindeligt var, også i avlen fremover.
Udover hyrdearbejdsbeskrivelsen har hyrdeudvalget diskuteret muligheden for egentlige prøver for den islandske fårehund.
Til dette arbejde er der, i samarbejde med andre hyrdehunderacer, nedsat et hyrdeudvalg direkte under Dansk Kennel Klub.
I det daglige kan Hyrdeudvalget være behjælpelig med at henvise til træningssteder, såfremt man ønsker at dyrke hyrdning som en aktivitet.
Selve beskrivelsen
Beskrivelsen foretages af 2 personer: en beskriver og en leder af beskrivelsen. Beskriverens primære opgave er at holde øje med hundens reaktioner, mens lederen ud over at vurdere hundens reaktion, også vejleder hundeføreren under selve beskrivelsen.
Beskrivelsen foregår rundt om en fangefold – en rund indhegning som er ca. 18-20 m i diameter – og i denne er der placeret 5-7 hundevante får. Det kan forekomme, at hunde tages med ind til fårene i fangfolden, hvis beskriveren ønsker at tjekke en specifik reaktion fra hunden.
Hunde som venter på beskrivelse, samt tilskuere skal holde god afstand til selve beskrivelsesområdet, og forholde sig i ro.
Efter beskrivelserne vil der være en briefing af det, som beskriveren har set på dagen, samt der vil være mulighed for at stille spørgsmål. Herefter vil den officielle hyrdearbejdsbeskrivelse af din hund blive udleveret. Beskrivelsen videregives også til alvsudvalget, så man også kan bruge beskrivelsen som et avlsredskab til at udvælge den rette avlspartner.
Praktiske oplysninger
Der afholdes hyrdearbejdsbeskrivelser forskellige steder i landet så ofte som forholdene tillader det.
Prisen er kr 300,- pr. hund for medlemmer og kr 400,- pr. hund for ikke medlemmer (2019)
Anbefalet alder er fra ca. et år og ældre
Man må gerne få sin hund beskrevet flere gange
Det er muligt, at hunden først viser sine hyrdearbejdsegenskaber anden eller tredje gang, den beskrives.