Artiklen indeholder information og gode råd til ejere af islandsk fårehund om at udstille sin hund.
At udstille sin hund er en spændende aktivitet for alle hundeejere. Uanset om man er ejer af en familiehund eller er opdrætter, giver det god mening at tage sin hund på udstilling. Det styrker hundens opmærksomhed og koncentration, desuden kræver det en god kontakt og et godt samarbejde mellem hund og fører at udstille.
Udstillingslivet giver samtidig mulighed for at møde andre hunde samt sparre og tale sammen med andre udstillere. Det er ikke en forudsætning, at du er professionel udstiller for at vise din hund. Mange udstillere af islandsk fårehund er helt almindelige familiehundeejere, der ønsker at deltage i denne aktivitet.
På en udstilling bedømmes først og fremmest hundens eksteriør (dens kropsbygning), dens bevægelser og udstråling, men også hundens opførsel og temperament indgår i bedømmelsen. Vurderingen sker på baggrund af racestandarden, der er gældende for den islandske fårehund.
Hvad skal min hund kunne for at gå på udstilling?
For det første er det vigtigt din hund kan opføre sig ordentligt og er socialiseret til at være sammen med andre hunde. Den skal kunne løbe pænt i trav ved din side og den skal kunne stå pænt. Det er også meget vigtigt, at dommeren kan få lov til at røre ved din hund.
Dommeren skal kunne mærke den på hovedet, kroppen, benene, poterne og ulvekløerne. Hanhundene skal kunne tolerere, at dommeren mærker efter, om begge testikler er på plads i pungen. Hunden skal ligeledes acceptere, at dommeren ser på dens bid og tænder.
Dette kan I træne ved at få venner/familie til at mærke på hunden og kigge den i munden, når de alligevel er på besøg hos jer. Desuden er det vigtigt, at hunden er i god fysisk kondition, hverken for tyk eller for tynd. Er hunden for tyk, kan dette bla. hæmme dens bevægelser. Det er heller ikke uden betydning, at hunden er soigneret, man skal sørge for at rense tænderne, klippe neglene, børste og evt. bade hunden. Dommeren dømmer ofte mange hunde i løbet af en udstilling og det er ikke særlig behageligt for ham/hende at røre ved beskidte og ildelugtende hunde.
DKK tilbyder ringtræning rundt omkring i landet. Ringtræning giver mulighed for at træne alt det føromtalte, mens der er andre hunde tilstede. Det er som regel en ”gammel” garvet udstiller, der er instruktør og som vil være behjælpelig med gode råd i forhold til netop din hund. Via dette DKK link vil du kunne se, hvilken DKK-kreds du hører under og via kredsens hjemmeside vil du kunne se, hvor i nærheden af din bopæl, der er mulighed for at gå til ringtræning.
Det kan også være en god ide at anskaffe en udstillingsline, som du allerede nu kan vænne hunden til at have på, når I træner stå og løb pænt. Når du træner hjemme, så gør det kun i 5 min. ad gangen og sæt udstillingslinen på hunden, så den forbinder netop den line med det at stå og gå pænt. Når man udstiller, er det tilladt at snakke med sin hund og opmuntre den, samt give den en godbid i ny og næ. Det er vigtigt at træne samspillet mellem dig og din hund, således at din hund bliver opmærksom på dig og finder dig mere interessant end de øvrige hunde.
Første gang jeg skal på udstilling Når du første gang melder dig til en udstilling, så lav evt. en aftale med din opdrætter om at mødes på den pågældende udstilling. Kommer opdrætteren ikke selv, kan det være, at vedkommende kan henvise dig til andre, der kan og vil hjælpe dig på selve dagen. Er dette ikke tilfældet, så henvend dig til udstillingsledelsen eller nogle af de øvrige udstillere, der er helt sikkert nogen, som kan hjælpe dig godt i gang og svare på eventuelle spørgsmål.
Det er altid en god idé at komme i god tid til udstillingen, især første gang, således at hunden kan vænne sig til området og alle de andre hunde. Sørg for at lufte hunden grundigt, så den ikke besørger i ringen. Tag gerne et tæppe eller et bur med til din hund, som den kan hvile sig på/i. Sørg for, at du selv har noget fodtøj på, som du kan stå fast med og holde ud at løbe i.
Alt afhængigt af, hvilken klasse din hund er meldt til i, bliver der måske bedømt nogle hunde før jer. Her kan det være en god idé at studere de andre udstillere, idet man også kan lære meget af at iagttage de andre og evt. spørge dem til råds.
Når det bliver din tur til at skulle i ringen med din hund, så sørg for at have god kontakt med hunden, inden I går ind, vær hele tiden opmærksom både på din egen hund, men også på de andres hunde, da dette kan være med til at afværge konflikter hundene imellem. Især hos hanhundene ser vi alt for ofte, at de ser sig gale på hinanden med en frygtelig larm til følge. Så sørg altid for at være opmærksom på hundene og ikke mindst hold afstand til hinanden. Både indenfor og udenfor udstillingsringen er det vigtigt at din hund ikke gør, så det er noget du bør træne med den.
Selvom din hund måske ikke er blandt dem, der går videre i konkurrencebedømmelserne, er der stadig god grund til at blive og se de øvrige hundes bedømmelser. Udstilling er nemlig ikke kun en konkurrence, men er også et socialt fællesskab, hvor der kan udveksles gode råd, erfaringer og venskaber. Husk på, at alle møder op med en fælles interesse, nemlig vores dejlige hunde.
Er det vigtigt at udstille sin hund? Selvom der ikke længere er et præmieringskrav i racens avlsrestriktioner, er der en stadig god grund til at udstille sin hund og især, hvis man gerne vil bruge den til avl. Udstillingsbedømmelserne giver nemlig opdrætterne et praj om, hvor de befinder sig i deres avlsarbejde. Når man avler, er det stadig vigtigt at have racestandarden for øje, således at racens karakteristiske egenskaber bevares. Ser man på klubbens ”Vejledning for god og seriøs avl”, anbefaler klubben, at især avlshundene udstilles minimum én gang (før parring) på en FCI/DKK anerkendt udstilling med mindst ”Very Good” eller er godkendt på et tysk avlsgodkendelsesarrangement (Zuchtzulassung/Anköring).
Generelt om udstillinger: På en udstilling kvalitetsbedømmer dommeren din hund ud fra de krav, der er i racestandarden. Bedømmelserne foregår i forskellige aldersklasser:
Babyklassen
(uofficiel klasse) er for hunde fra 3-6 måneder.
Hvalpeklassen
(uofficiel klasse) er for hunde fra 6-9 måneder.
Juniorklassen
er for hunde fra 9-18 måneder. Hunde anmeldt i juniorklassen konkurrerer ikke om CACIB (certifikat til det internationale udstillingschampionat).
Mellemklassen
er for hunde fra 15-24 måneder.
Åben klasse
er for hunde, der er mindst 15 måneder.
Championklassen
er for hunde, der inden udstillingen allerede er blevet national eller international champion.
I championklassen er minimumsalderen 15 måneder.
Veteranklassen
er for hunde over 8 år. Hunde, der er tilmeldt veteranklasse, kan ikke tildeles CACIB.
Som regel bedømmes babyer og hvalpe først. Herefter bedømmes de voksne hunde i rækkefølge efter katalognummer i de ovennævnte klasser. Hannerne bedømmes altid før tæverne. De to køn mødes først i konkurrencen “Bedst i racen (BIR)”.
29. september 2024 Vi går en tur i Davinde, søndag d.29 september kl.10.00 Vi mødes ved Udlodsgyden- koordinater fra Google Maps: 55°19´43.0"N 10°32´34.6"E Turen er ca. 5 km Viky Skouby er guide på turen og kommer også med chokolade, husk selv drikkelse både til to og fire benet. Tilmelding: her i begivenheden, MSN eller telefonisk til 31238037 (Annette) / 22805016 (Hanne). HUSK lange bukser og praktisk fodtøj da en del af turen er på trampestier. Ved pludselig indskydelse møder du/I bare op på det angivne sted og tidspunkt. OBS: jf. reglement i klubregi er det ikke tilladt med løse hunde på gåturen - hvalpe undtaget. Dette skal dog afstemmes efter deltagere og gåturens karakter.
Vi går med Islandsk Fårehundeklub i Fyn fast ca. én gang om måneden. Vi tager udgangspunkt i deltagernes ønsker og håber mange vil vise os en tur i deres område. Har du forslag eller ønsker til en rute/tur/aktivitet, så kontakt regionskontakterne: Hanne Romann eller Annette Brofelde Alle er velkomne på ture og aktiviteter
5. oktober 2024 Vi går en tur i Jernalderlandsbyen i Odense, 5 oktober kl 9.45 Vi mødes ved på Jernalderlandsbyens p-plads (hvis der er mange må der parkeres langs vejen) Store Klaus 40 5270 Odense N Turen er ca. 3 til 4 km Christian Bilde Dannevang er guide på turen Tilmelding: her i begivenheden, MSN eller telefonisk til 31238037 (Annette) / 22805016 (Hanne). Ved pludselig indskydelse møder du/I bare op på det angivne sted og tidspunkt. Husk drikkelse til både to og firbenede. OBS: jf. reglement i klubregi er det ikke tilladt med løse hunde på gåturen - hvalpe undtaget. Dette skal dog afstemmes efter deltagere og gåturens karakter.
Vi går med Islandsk Fårehundeklub i Fyn fast ca. én gang om måneden. Vi tager udgangspunkt i deltagernes ønsker og håber mange vil vise os en tur i deres område. Har du forslag eller ønsker til en rute/tur/aktivitet, så kontakt regionskontakterne: Hanne Romann eller Annette Brofelde Alle er velkomne på ture og aktiviteter