Artiklen giver information til hundeejere og opdrættere om, hvordan man kan bruge mentalbeskrivelsen i samværet med sin hund, hvordan selve beskrivelsen foregår og hvad den gavner
Hvad er en mentalbeskrivelse for en størrelse?
Hvis man spørger en hvalpekøber: "Hvilke forventninger har du til den hund, du køber?", er svaret i langt de fleste tilfælde: "En sund hund, der har et godt sind og som lever længe."
Mht. sundheden er der heldigvis en række krav til forældrene, der afgør om de må bruges i avl, og på det område er hvalpekøberne blevet ret bevidste.
Med hensyn til sindet eller til mentaliteten, er det sværere at vide, hvilke kompetencer forældredyrene har.
Derfor er der udviklet en metode til at afdække og tydeliggøre en række medfødte adfærd på vores hunde, nemlig mentalbeskrivelsen.
Hunde kan beskrives fra de er 10 mdr. Vi anbefaler dog at hunden er 14-20 mdr. inden den mentalbeskrives. Resultatet for hunde mellem 10 og og 24 mdr. indgår i DKK's statistiske beregning af racens gennemsnit.
Hunde over 24 mdr. kan også beskrives - de indgår dog ikke i DKK's statistik, men resultatet registreres på hundeweb på lige fod med alle andre hunde. For specialklubben betyder resultatet meget, idet vi arbejder løbende med vores eget materiale på racens resultater for alle beskrevne hunde.
Historie
Kort fortalt startede det i Sverige, i brugshundeklubberne, for ca. 30 år siden. Man ville kortlægge og avle på hunde med specifikke egenskaber og brugte en såkaldt mentalbeskrivelse, der kunne fortælle om enkeltindividers indhold og om arveligheden deraf.
Senere kom den til Danmark i en tilsvarende model, hvor den afløste en karaktertest, hvor man egentlig bedømte hundene frem for at beskrive dem.
I 1997 introducerede DKK mentalbeskrivelsen i den form, vi arbejder med i dag. Der er ændret en smule på visse tekniske detaljer, og de mennesker, der foretager mentalbeskrivelser, drøfter løbende hvordan der tolkes og informeres om de resultater, der kommer frem, så man bliver endnu bedre til at bruge erfaringerne.
Hvad ser vi?
Vi ser på 8 forskellige testmodeller:
Kontakt til fremmed person.
Håndterbarhed og legelyst.
Jagt, fart og fangst.
Aktivitetsniveau.
Visuel overraskelse, skræk, nysgerrighed og afreaktion.
Lyd-forskrækkelse, skræk, nysgerrighed og afreaktion.
Spøgelser (revirforsvar), skræk, trusler og afreaktion.
Skarp lyd (skud).
Hver især udgør testmodellerne et sæt handlinger hos hunden, som tilsammen danner en bestemt adfærd.
Eksempelvis adfærden jagt, som den foregår i naturen: Hunden får øje på et muligt bytte. Den sætter efter, taber evt. dyret af syne, aktiverer sin næse, opsporer byttet, fanger det og slår det ihjel. Det er noget medfødt. Det er ikke noget, vi har lært den, det er en naturlig adfærd. Hunden kan udvikles i forskellige retninger gennem træning og motivation, men det, der bygges videre på, er hundens medfødte evne.
Ikke alle hunde har lige stærk jagtadfærd. Nogle skal blot se skyggen af et byttedyr eller fange færten, før de er i fuld gang med jagten, hvor andre dårligt nok reagerer på et synligt dyr i skoven. Det skyldes de forskellige hæmninger eller tærskelværdier, de forskellige hunde har overfor stimuli.
Hvor er hundens tærskelværdi?
Hvis man skal forklare, hvad en tærskelværdi er, kan man forestille sig, at hver hund har et bæger, der kan fyldes op, til det løber over. Et lille glas løber hurtigere over end et stort glas. Det lille glas svarer til den lave tærskelværdi og det store glas til den høje tærskelværdi.
Jo lavere tærskelværdi en hund har overfor en bestemt adfærd, jo dårlige hæmninger har den. Hæmninger er vigtige for at beskytte hunden mod stress. Hvis den har lav tærskelværdi overfor en række ting, stresser den konstant og slider sig op. Så det er bl.a. tærskelværdierne,vi kigger på i en mentalbeskrivelse.
Det er en meget nyttig viden, man får om sin hund, og det kan populært siges at være en slags indholdsdeklaration. Den fortæller om, hvilke steder en hund har brug for særlig opmærksomhed, støtte og forståelse. Det bliver derfor lettere at stive hunden af gennem træning og mentaltræning. Ønsker man at lade hunden indgå i avl, får man et brugbart værktøj, da den arvelige del bliver mere åbenlys. Den ansvarlige opdrætter vil tage det med i sin planlægning af fremtidige kuld.
Selve mentalbeskrivelsen
Mentalbeskrivelsen foregår på et areal, der er anvendeligt til formålet og godkendt til formålet, og hvor hunden kan slippes løs uden at være til fare for sig selv.
Der er kun én hund på banen ad gangen med sin hundefører. Teamet, som beskriver hunden, består af fire personer: en teamleder og tre beskrivere. Alle fire fungerer som beskrivere, testledere og figuranter, dog er teamlederen ansvarlig for at alting er i orden.
Alle mentalbeskrivere er uddannet til at beskrive alle de racer, der har en ønskeprofil på deres race. De beskriver alle hunde ens og bør ikke have en mening om, hvorvidt en hund er rigtig eller forkert i forhold til det, de ser og beskriver. Det er ønskeprofilen, der er det væsentlige, når der tales om resultater. Den diskussion bør ligge i selve specialklubben.
Ud over teamet og den hund+fører som er "oppe", deltager dagens øvrige hundeførere som en gruppe, der skal være en del af en testbane, og som er med som kulisse i alle momenterne. Dog sidder deres hund i bilen imens og bliver muligvis underholdt i ventetiden af et familiemedlem eller lign.
Selve testbanen er bygget op på forhånd og består af de otte tidligere nævnte testmodeller,som hund og fører skal igennem i en mentalbeskrivelse. Det tager ca. 45 minutter pr. hund.
Under selve beskrivelsen udfylder den ene beskriver fra teamet et skema med en række felter, der svarer til hvert moment. Skemaet beskriver hundens reaktion i hele forløbet og bliver gennemgået med deltageren efterfølgende, ligesom der bliver udleveret en underskrevet kopi. Skemaet sendes efterfølgende til DKK, som registrerer resultatet og føjer det til hundens stamdata på Hundeweb.
Raceprofilen
For at kunne komme igang med at beskrive de islandske fårehunde, blev der lavet en ønskeprofil. Den er blevet skrevet med hjælp fra de profiler, vi har kunnet finde i det islandske racestandardmateriale.
Der er hundens mentalitet beskrevet i et lille afsnit, og det er en væsentlig del af den profil, vi har i dag.
Derudover har hundenes brugsegenskaber, som hyrde- og gårdhund, også vægtet tungt, og en del af profilen er tilpasset de krav, der stilles til en hund i et samfund i vor tid og ikke kun som det så ud for 100 år siden i Island.
Klubbens mentalbeskriverudvalg vurderer løbende på resultaterne fra de beskrevne hunde og skriver af og til i Islandshunden om tanker, input og ny viden.
29. september 2024 Vi går en tur i Davinde, søndag d.29 september kl.10.00 Vi mødes ved Udlodsgyden- koordinater fra Google Maps: 55°19´43.0"N 10°32´34.6"E Turen er ca. 5 km Viky Skouby er guide på turen og kommer også med chokolade, husk selv drikkelse både til to og fire benet. Tilmelding: her i begivenheden, MSN eller telefonisk til 31238037 (Annette) / 22805016 (Hanne). HUSK lange bukser og praktisk fodtøj da en del af turen er på trampestier. Ved pludselig indskydelse møder du/I bare op på det angivne sted og tidspunkt. OBS: jf. reglement i klubregi er det ikke tilladt med løse hunde på gåturen - hvalpe undtaget. Dette skal dog afstemmes efter deltagere og gåturens karakter.
Vi går med Islandsk Fårehundeklub i Fyn fast ca. én gang om måneden. Vi tager udgangspunkt i deltagernes ønsker og håber mange vil vise os en tur i deres område. Har du forslag eller ønsker til en rute/tur/aktivitet, så kontakt regionskontakterne: Hanne Romann eller Annette Brofelde Alle er velkomne på ture og aktiviteter
5. oktober 2024 Vi går en tur i Jernalderlandsbyen i Odense, 5 oktober kl 9.45 Vi mødes ved på Jernalderlandsbyens p-plads (hvis der er mange må der parkeres langs vejen) Store Klaus 40 5270 Odense N Turen er ca. 3 til 4 km Christian Bilde Dannevang er guide på turen Tilmelding: her i begivenheden, MSN eller telefonisk til 31238037 (Annette) / 22805016 (Hanne). Ved pludselig indskydelse møder du/I bare op på det angivne sted og tidspunkt. Husk drikkelse til både to og firbenede. OBS: jf. reglement i klubregi er det ikke tilladt med løse hunde på gåturen - hvalpe undtaget. Dette skal dog afstemmes efter deltagere og gåturens karakter.
Vi går med Islandsk Fårehundeklub i Fyn fast ca. én gang om måneden. Vi tager udgangspunkt i deltagernes ønsker og håber mange vil vise os en tur i deres område. Har du forslag eller ønsker til en rute/tur/aktivitet, så kontakt regionskontakterne: Hanne Romann eller Annette Brofelde Alle er velkomne på ture og aktiviteter